חיפוש

גילוי אש ועשן במטבח

גילוי אש ועשן במטבח הוא נושא חשוב במיוחד, במיוחד בשל העובדה שהמטבח הוא אחד המקומות המועדים ביותר לשריפות בתוך הבית. המאמר הזה יבחן את החשיבות הקריטית של גילוי אש במטבח, יפרט על הסכנות המרכזיות הקיימות במרחב זה, ויספק מידע מעמיק על מערכת גילוי האש והתקן 1220 הנוגע לנושא.

מהו גילוי אש?

גילוי אש הוא תהליך בו מערכת אלקטרונית מתריעה על התפרצות של אש עוד בשלביה המוקדמים. מערכות אלו כוללות חיישנים רגישים לחום, עשן או שינויים אחרים באטמוספירה המעידים על התפרצות אש. בעזרת גילוי מוקדם, המערכת מסוגלת לשדר התראה קולית ו/או חזותית, ולעיתים גם לשלוח התראות למערכות אחרות כמו אזעקות אש או יחידות כיבוי אש מקומיות.

מערכות גילוי אש מורכבות לרוב ממספר חיישנים שמפוזרים ברחבי המרחב אותו הם מגנים עליו, וכל חיישן מתוכנת לאתר סוגי תקלות שונים. לדוגמה, חיישן עשן יגיב להימצאות עשן באוויר, בעוד שחיישן חום יתריע במקרה של עליית טמפרטורה קיצונית.

חשיבות גילוי אש במטבח

המטבח הוא המקום בו יש את הסיכון הגבוה ביותר להתפרצות אש, ולכן התקנת מערכת גילוי אש במרחב זה היא קריטית. ראשית, המטבח הוא מקור לרוב התהליכים היוצרים חום בבית: בישול על גז, תנור, מיקרוגל ואפילו כלי חשמל נוספים כמו קומקום או מצנם. כל אלו מהווים גורם פוטנציאלי להתלקחות.

בשל השימוש הנרחב בגז ובחומרים דליקים, כמו שמנים, ישנה סכנה גבוהה במיוחד להתפרצות אש. חומרים דליקים כמו שמן עלולים לגרום להתפשטות מהירה של האש ולסיכון מיידי. גם סמרטוטים שומניים, שנמצאים בקרבת הכיריים, יכולים להיות מקור התלקחות לא צפוי.

בנוסף, במטבח לעיתים מצויים וילונות דליקים בקרבת הכיריים או התנור, וכאן טמונה סכנה נוספת. וילונות הנמצאים קרוב למקור חום עלולים להתלקח במהירות ולקדם את התפשטות השריפה בתוך הבית. גם ריהוט עץ, ניירות וכלים חד פעמיים מהווים סיכון מוגבר לשריפה במטבח.

תקן 1220 לגילוי אש

תקן 1220 מתייחס לדרישות המינימליות להתקנת מערכות גילוי אש במבנים ובמקומות ציבוריים. התקן קובע את הסוגים השונים של מערכות הגילוי, הדרישות לטיב המכשירים, ולמיקום התקנתם על מנת להבטיח כיסוי מרבי במרחב. במטבח, על פי תקן זה, נדרשת התקנה של מערכות גילוי עשן המותאמות לסביבה עתירת לחות ואדים, כמו חיישנים מיוחדים שאינם מגיבים רק על עלייה קלה באדי הבישול אלא על סימנים משמעותיים לשריפה.

בנוסף, התקן מחייב גם תחזוקה שוטפת של המערכת, הכוללת בדיקות תקופתיות של החיישנים והחלפתם במידת הצורך, כדי להבטיח שהם יפעלו ביעילות בשעת הצורך.

תקן 1220 גם קובע שהמערכת חייבת להיות מחוברת לא רק לאזעקות פנימיות אלא גם למערכות חירום, על מנת לאפשר תגובה מהירה ויעילה במקרה של שריפה, והקטנת נזקי הרכוש והנפגעים האפשריים.

סיכום

גילוי אש במטבח אינו רק פעולה מונעת, אלא מערכת המיועדת להצלת חיים. בשל הסיכון הגבוה במטבח, חשוב לבחור במערכת גילוי אש מתקדמת ולהתאים אותה לתקן 1220 על מנת להבטיח הגנה מרבית. המערכת תספק התרעה מוקדמת ותסייע במניעת התלקחות מיידית והפחתת הסיכון לחיי אדם ולרכוש.

תמונה של נועם עופרי - מעצב וילונות
נועם עופרי - מעצב וילונות